”Minden vállalkozó márkát épít,
akár tud róla, akár nem!”

Egy kis történelem. Tudtad, hogy a Márka az angol Brand szóból ered? A Branding pedig régen a marhák bőrébe fémbilloggal való jel égetését jelentette, így különböztették meg a vásárokon, hogy kinek milyen a „BŐRE!” pontosan, hogy az adott bőr melyik gazdához tartozik.

Ennyit a történelemről, de valójában mi is az a MÁRKA?

Minden csoportnak, terméknek és személynek van neve. Ez a név pedig nem más, mint a maga a MÁRKA!

Egy név segítségével gyorsan felismerhetővé, azonosíthatóvá lehet tenni valamit vagy valakit!

Fontos tudni, hogy a márkákat különböző kategóriákba soroljuk, úgy mit:

  • Csoportmárkák. Ebbe a csoportba tartoznak a cégek, sportcsapatok, zenekarok és még a városok is.
  • Termékmárkák. Amikor a cégek vagy a személyek egy előállított terméknek nevet adnak, akkor termékmárkáról beszélünk. (Egy termékmárka sokszor egy csoportmárka része.)
  • Személyes márka. Amikor egy embernek a neve válik márkává. Ide tartoznak a művészek, sportolók, sőt még a politikusok is.
    Tehát, aminek van neve az Márka, akár ismert, akár nem!

Azt kell eldöntened, hogy milyen MÁRKÁT építesz?

FONTOS! A MÁRKA egy kétoldalú érme, amelynek, ha mind a két oldalán ugyanaz van, akkor nyertél, feltéve, hogy ezt akartad! Az egyik oldalán az általad felépített arculat (arculati elemek összessége, logód, színek, névjegy, weboldal, hirdetések stb.) található. Ezt akarod láttatni, sugallani magadról. A másik oldalán pedig az emberek rólad alkotott gondolatai, benyomásai találhatóak. Ezt gondolják, látják rólad az emberek.

Itt el is értünk a márkaépítés fogalmához. A márkaépítés nem más, mint elérni azt, hogy az emberek azt gondolják rólad, cégedről vagy a termékedről, amit te szeretnél.

Tehát a márka egy név és a hozzá kapcsolódó képek és gondolatok összessége. Azt a folyamatot, amikor ezeket a képeket és gondolatokat az emberek fejében tudatosan felépíted, nevezik MÁRKAÉPÍTÉSNEK!

A márkád legyen ismert, népszerű és sikeres az emberek fejében!