fbpx

AI csúcstalálkozó: Bard vs. ChatGTP

Mi a különbség és mire használjuk őket tartalmaink megírásánál?

Az AI (Mesterséges Intelligencia) világa forradalmasította a tartalom generálását, és a ChatGPT-nek köszönhetően számos felhasználó boldogan vette használatba ezt az új technológiát a mindennapi munkafolyamataik során. Azonban 2023 januárjában egy újabb óriás tűnt fel az élen, ahogy a keresőóriás bemutatta a Google Bardot. Egy izgalmas hosszú várakozás után, Magyarországon is elindult a Google Bard mesterséges intelligencia alapú chatbotja, amely még magasabb szintű szolgáltatást ígért.

Cikkemben felfedezzük az új generációs AI-k közötti különbségeket, hogy megismerhessük, melyik alkalmazás mire a legalkalmasabb. A ChatGPT és a Google Bard közötti különbségek kiemelkednek, amikor megvizsgáljuk, hogy milyen területeken mutatják meg az erejüket és milyen felhasználási területeken válnak hasznossá.

Olvasási idő: 5 perc

Előzmények

Az OpenAI ChatGPT-je 2022 novemberében indult, és gyorsan internetes szenzációvá vált. A Google most bemutatta saját mesterséges intelligenciájú chatbotját a technológiai óriások közötti csatában. A generatív AI azután hoz létre tartalmat, hogy a felhasználó lekérdezi azt, a gépi tanulási modell adatainak felhasználásával. A tartalom automatikusan generálódik a kérdések megválaszolásához, valamint az AI által létrehozott képek, szövegek vagy videók létrehozásához.

Amikor az OpenAI elindította a ChatGPT-t, az emberek elkezdték keresni a mesterséges intelligencia által generált tartalmak és mesterséges intelligencia technológia üzleti, oktatási és személyes célokra való felhasználásának módjait. Az AI-szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az információ összekeverheti a tartalmat, ha helytelen adatforrásból származnak. A generatív tartalomnak megvannak az előnyei és hátrányai.

A Microsoft a közelmúltban bejelentette, hogy többéves partnerséget köt az OpenAI-val az AI-képességek bővítése érdekében.

Az Alphabet, a Google anyavállalata bejelentette a Google válaszát a ChatGPT-re – a Bard nevű társalgási AI chatbotra.

Még hasonló funkciók mellett is lényeges különbségek vannak a két AI-eszköz között.

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia által vezérelt chatbot, amely gépi tanulást használ a lekérdezések megválaszolására egy társalgási párbeszédben. Hatalmas mennyiségű internetes szövegen, úgynevezett nagy nyelvi modellel lett kiképezve.

Az OpenAI 2022. november 30-án kiadta a ChatGPT-t. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója szerint a ChatGPT öt napon belül elérte az 1 millió felhasználót.

A PT a Generative Pre-train Transformer rövidítése, amely az adatszekvenciákon belüli mintákat talál. A ChatGPT jelenleg a GPT-3.5 nyelvi modellt használja, amelyet az interneten található, ember által létrehozott szövegekből képeznek ki. A fizetős verzió, a ChatGPT Plus mostantól a frissített GPT-4 modellt használja. A ChatGPT az AI nyelvi modellt használja a felhasználói lekérdezésekre adott válaszok megfogalmazására.

A ChatGPT népszerű mesterséges intelligencia által generált tartalmai a következők:

 

 • Írott kód.
 • Termékleírások.
 • Blogbejegyzések.
 • E-mail piszkozatok.
 • Átiratok, találkozók és podcastok összefoglalói.
 • Egyszerű magyarázatok összetett témákhoz.
 • Fordítások.
 • Tényállás összefoglalása.
 • Viccek vagy mémek.
 • Közösségi média posztok.

A tanárok elkezdtek aggódni amiatt, hogy a ChatGPT kiváló dolgozatokat és meggyőző esszéket fog készíteni, és nem tudták hogyan akadályozzák meg a diákokat a csalásban. Válaszul az OpenAI 2023 januárjában új mesterséges intelligencia-szövegosztályozót jelentett be.

Mi az a Bard?

A Google Bard egy másik mesterséges intelligencia által vezérelt chatbot, amely természetes nyelvi feldolgozással és gépi tanulással szimulálja az emberi beszélgetéseket, válaszokat merítve az internetről.

Bard eredetileg a LaMDA-t használta párbeszédes alkalmazásokhoz, de frissítette a Google következő generációs nyelvi modelljére, a PaLM 2-re (Pathways Language Model). Ez a modell jobb a józan ész érvelésében, a logikában és a matematikában a korábbi modellekhez képest – írja a Google egy blogjában. A cég azt is elmondta, hogy ez a modell gyorsabb, mint a korábbi verziók. A Bard részletesebb válaszokat ad a feltett kérdésekre, mint a tipikus Google-keresés ezen a nagy nyelvi modellen keresztül.

 A Bard fő célja, hogy az információkat egyszerű válaszokkal lekérje a keresőmotorok eredményoldalával szemben, mint például a digitális asszisztensek, például az Alexa és a Siri, de hivatkozásokkal a felhasználók további információkat gyűjthetnek. Bard személyi asszisztensként is dolgozik, és segít az olyan feladatokban, mint a nyaralások lefoglalása, a meglévő foglalások keresése és az étkezés megtervezése. A Bard inkább társalgási vagy természetes nyelvű lekérdezéseket használ a kereséshez, nem pedig a keresőmotorok által használt kulcsszavakat. Bard jelenleg több mint 40 nyelven érhető el: angol, francia, német, spanyol, olasz, portugál, orosz, kínai, japán, koreai, arab, héber, török, lengyel, cseh, szlovák, magyar, román, bolgár, horvát, szerb, macedón és szlovén… A Bard használatához legalább 18 évesnek kell lennie.

Melyek a fő különbségek a ChatGPT és a Bard között?

A ChatGPT és a Bard szolgáltatásai hasonlóak, a felhasználók egy lekérdezést írnak be, hogy emberszerű választ kapjanak.

A fő különbség a ChatGPT és a Bard között az adatforrás. A Bard folyamatosan információkat gyűjt az internetről, így rendelkezik a legfrissebb információkkal. A ChatGPT forrásai 2021-es adatokkal zárulnak, így az újabb kutatásokra és információkra korlátozódik. Bard több adattal rendelkezik, hogy valós időben gyűjtsön információkat a legújabb kutatások segítségével.

A Bard a Google legújabb nyelvi modelljét, a PaLM 2-t használja. A ChatGPT a GPT-3.5-öt használja, a fizetős verziójában elérhető GPT-4 technológiával – ChatGPT Plus.

A Bard több információdarabot, míg a ChatGPT egyetlen szöveges promptban hoz létre tartalmat.

Melyik chatbot a jobb?

Ezen a ponton nehéz megítélni, hogy melyik chatbot a jobb, mivel mindketten a fejlesztés korai szakaszában vannak. A ChatGPT hatékonyan képes szöveges kéréseket generálni és összegezni. Bard jobb munkát végez, ha relevánsabb információkkal válaszol a kérdésekre. Ezek a chatbotok még mindig fejlesztés alatt állnak, mivel a felhasználók visszajelzést küldenek, így folyamatosan változtatni fogják használatukat.

A Bard előnyei:

 • Felhasználóbarát felület.
 • Jobb a kutatáshoz.
 • Tud kutatni az aktuális információkról, például a közelmúltbeli eseményekről.
 • Weboldalak összefoglalása.

A Bard hátrányai:

 • Nem követi a korábbi kéréseket.
 • Hajlamos lehet a mesterséges intelligencia kitalált információira.
 • Nem kínál annyi beépülő modult és integrációt.
 • Az internetes források nem mindig megbízhatóak.

A ChatGPT előnyei:

 • Képes emberihez hasonló szövegek generálására a kontextus és a korábbi beszélgetések alapján.
 • Tárolja a korábbi beszélgetéseket.
 • Megoszthatja válaszait másokkal.
 • Különféle beépülő modulokat és integrációkat kínál olyan népszerű webhelyekkel és alkalmazásokkal, mint az Expedia, az Instacart és a Zapier.

A ChatGPT hátrányai:

 • A tartalom kivonatához a cikk másolata szükséges
 • A válaszok olyan hosszúak lehetnek, hogy nem könnyű áttekinteni őket.
 • Tényeket ellenőrizni kell a téves információk elkerülése érdekében.
 • A fejlettebb verzió nem ingyenes.

Generatív AI alternatívák

Vannak más AI tartalomgenerátorok is. Számos startup is dolgozik saját projektjén, köztük a ChatSonic, a Jasper, az Open Assistant és a Wordtune. A kínai Baidu keresőmotor mesterséges intelligenciát is használ az Ernie Bot nevű alkalmazással.

Figyelmeztetések az AI chatbotok használatakor

ChatGPT és Google Bard még fejlesztés alatt áll, és tartalmazhatnak hibákat. Ezért a felhasználóként kritikusnak kell lenniük a ChatGPT és Google Bard által nyújtott információkkal, mindig ellenőrizzük valóság tartalmukat.

Ezenkívül vannak adatvédelmi aggályok, amelyek a ChatGPT vagy Google Bard használatával járnak, amelyek ugyanúgy gyűjtenek személyes információkat, mint a keresőmotorok. Legyünk körültekintőek személyes adatainkkal.

Összegezve:

Az AI-nak a tartalomgyártásban betöltött szerepe a jövőben csak növekedni fog. Az AI-t egyre inkább fogják használni a tartalom gyorsabb, hatékonyabb és személyre szabottabb létrehozására. A tartalomgeneráláson túl további felhasználási lehetőségeket is kínál, mint például az ügyfélszolgálat, e-mailek optimalizálása, termékajánlások és a közösségi médiákban történő bejegyzések. Az oktatást is képes hatékonyabbá tenni: óratervekre, projektekre vonatkozó ötletek kitalálásában segítheti a tanárok munkáját. Diákoknak segíthet a lecke elkészítésében, kutatásban, nyelvtanulásban. Az emberiségnek meg kell tanulnia felelősen használni és nem túlhasználni a mesterségesintelligencia alapú eszközöket mint a Chatgtp és Google Bardot.

 

kiraly-kriztina

Király Krisztina

Király Krisztina vagyok, fotográfus és designer, immár 30 éve. A pályám elején még analóg technikával kezdtem a fotós tanulmányaimat, ahol a fényképezés mellett a fotókidolgozás rejtelmeivel is megismerkedtem.
A portré fotózástól a termék fotózásig széles palettán dolgozom szakmámban.  Ahogy erősödött a közösségi média és az online jelenlét, megtanultam a WordPress használatát. Weboldalakat, webshoppokat tervezek, kivitelezek. A weboldalak készítésével párhuzamosan képezem magam online marketingben is, mert egy weboldal önmagában, ha nincs „megmarketingelve”, nem lesz jövedelmező.

hasonló cikkeink

Mesterséges intelligencia
ChatGTP kis- és középvállalkozások titkos fegyvere I Brandkatapult

A ChatGPT: Kis- és középvállalkozások Titkos Fegyvere?

Tippek és Trükkök: A ChatGPT bevezetése vállalkozásunkban a hatékonyabb és eredményesebb működés érdekében.
Egy kisvállalkozó számos módon használhatja a GPT-3.5 alapú ChatGPT-t a munkája során, hogy hatékonyabban és eredményesebben működjön. Az alábbiakban leírom, hogyan lehet kihasználni ezt az innovatív technológiát a vállalkozásodban.

|szept 20, 2023

Seo tippek
SEO tippek 1. I Brandkatapult

Seo tippek 1

A weboldaladon lévő képek elnevezése SEO szempontjából rendkívül fontos, mivel segít a keresőmotoroknak jobban megérteni, hogy miről szól a kép, és hogyan kapcsolódik az adott weboldalhoz.
2023-ban a Google keresésnek 25%-a volt képkeresés, de valójában a Google webes keresések 62,6%-át alkotják. Forrás: Firssiteguide.com
Ez azt jelenti, hogy naponta több mint 10 milliárd képkeresést végeznek Google-on. A kép keresések száma az elmúlt években folyamatosan növekszik, mivel a felhasználók egyre inkább képi információkat keresnek.

|szept 13, 2023

Lépésről-lépésre útmutatók, Canva oktatás
Már-a-zsiráfok-is-iskolába-járnak-brandkatapult-canva-oktatas-v2

Canva AI eszközei I Már a zsiráfok is iskolába járnak?

Turbózd fel kreativitásodat a Canva legújabb AI-eszközeivel!
A válaszom, természetesen nem. A Canva Text to image AI eszközével készítettem a képet. A mai vizuális világban már nem tudjuk megkerülni a kép- és videószerkesztést, ha ki akarunk tűnni a tömegből. Mivel a Photoshop elég bonyolult egy átlagos felhasználó számára, ezért ingyenes, egyszerű, sok feladatra felhasználható kép és videószerkesztőt kerestem. Így találtam meg a Canvát.

|júl 8, 2023

Pinterest
Ha a Pinteresten szeretnék ügyfeleket szerezni szükségem van -e weboldalra-v1

Ha a Pinteresten szeretnék ügyfeleket szerezni, szükségem van- e weboldalra?

Pinterest üzleti fiók indításán gondolkodsz? Az ügyfélszerzésre a Pinterest nagyszerű hely, ahol tartalmaidat, a márkaismertségedet és a termékeidet tudod népszerűsíteni, valamint a közönségedet növelni. Ha Pinterest üzleti fiókot indítasz, felmerülhet a kérdés: Kell-e saját weboldal és milyen előnyökkel jár annak használata? Ebben a bejegyzésben erre a kérdésre fogok választ adni!

|dec 9, 2022